Fidan Yetiştiriciliği Devlet Desteği
14 Oct
0

Fidan Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Yazar: Yazar Okunma: 1507

Fidan Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Fidan Yetiştiriciliği Devlet Desteği (GÜNCEL)

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fidan yetiştiriciliği konusunda destek verilmektedir. Fidan yetiştiriciliğinin nasıl yapılacağını bilenler iş bölümü olanaklarını inceleyebilir ve devletin verdiği desteklerden yararlanabilir. Fidan yetiştiriciliği karlı bir iştir. İlgili bakanlık tarafından meyve bahçesi konusunda da destek verilmektedir. Fidancılığın yanı sıra, ceviz yetiştiriciliği ve kuşburnu yetiştiriciliği için de devlet destekleri verilmektedir. Ancak desteklerden yararlanacak olanların aranan şartları taşıması gerekmektedir.

Meyve Bahçesi ve Fide Kredisi

Bu yazıda, devlet tarafından, erik, kiraz, vişne, şeftali gibi meyve bahçeleri ile fide yetiştirme destekleri kapsamında tarla ve bahçelere verilen teşviklerini inceleyeceğiz.

Fidanlık yeri seçilirken dikkat edilmesi gerekli en önemli hususlar şunlardır;


Meyve Bahçesi ve Fide Kredisi

Meyve Bahçesi ve Fide Kredisi

  • Toprak: En az 120 cm derinlikte, pH 5.0-6.5 dereceleri arasında olmalıdır. Bu değerler bazen 7-8 pH derecelerine kadar çıkabilir.
  • Arazi Şekli: Fidanlık sahası fidanın kullanım yerlerine yakın yaz kış ulaşıma açık, elektrik enerjisi ve haberleşme imkanı olan yerlerde kurulmalı, makineli çalışmaya uygun olmalıdır.
  • İklim: Ilıman, vejetasyon dönemi uzun, yağışları arzulanan miktarda olmalıdır.
  • Su: Ekim sahaları için dekara kurak mıntıkalarda günde 10 ton, rutubetli mıntıkalarda günde 5 ton su düşünülmelidir.

Fidan Yetiştiriciliği Proje Destekleri

Bitkisel üretim ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması uygulaması ile TKDK’ya sunulan IPARD projeleri arasınsa Fidan yetiştirciliği için üretim metaryelleri ve sera yatırımları bulunmaktadır.  IPARD projeleri kapsamında fidan yetiştiriciliği yapılacak olan alanlar Nüfusu 20.000 ‘in altında olan kırsal alanlar olmalıdır. Bu projelerle kurulan tesislerin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yenilenebilir enerji yatırımlarına uygun harcamalar yapılması ve kapalı sera üretimlerinde belirlenen kapasite 1 ha olmalı açık seralarda ise 2 ha olmalıdır. Makine, araç gereç ekipman alımları , hizmet alımı harcamaları oarak desteklenen IPARD projeleriyle Fıdan yetiştiriciliğinde ekim,dikim söküm, bahçe  ekipmanları ile sulama sisleme nemlendirme sistemleri desteklenmektedir.Proje bütçesi 5.000 € ile 500.000 € arasında, hibe oranı ise % 65 tir.

Devlet tarafından köyüne dönen ve tarım ile  uğraşarak fidan yetiştiriciliği dahil meyve bahçesi, fide fidan yetiştiriciliği yapacak olan genç çiftçilere 30 bin lira 100 bin TL faizsiz krediler verilmektedir. Fidan yetiştiriciliği yapacak olan genç çiftçilere Tarım bakanlığına başvuru yaparak projelerinin onaylanması durumunda hibe devlet desteğinden yararlanabilirler.  Fidan yetiştirme hibe projesi den ayrı olarak ayrıca devlet bitkisel üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılması amacıyla Tarım bakanlığı tarafından Yurt içi sertifikalı fidan ve standart fidan kullanımı desteklemesi uygulamaya konmuştur.

Devlet desteğinden yararlanacak olanlar Kullanacakları fidan ve fide üretim metaryellerini tohumluluk bayisinden alması ve satışı yapan üretici ve bayilerin de fidan üreticisi belgesi , doku kültürü ve tohumluluk üretici belgesine ve bayi belgesine sahip bayilerden alması gerekmektedir.

Fidan Yetiştiriciliği Proje Destekleri

Fidan Yetiştiriciliği Proje Destekleri

Fidan Yetiştiriciliği Devlet Desteğinden Yararlanmak İsteyenlerden İstenecek Belgeler

  • ÇKS belgesi,
  • Başvuru dilekçesi ve taahhütname ,
  • Fidan/fide kullanım desteklemesi talep formu
  • Satış faturası,
  • Fidan/fide, antepfıstığı çöğürü veya aşı materyaline ait sertifika belgesinin bir örneği,
  • bitki muayene raporu,
  • Bağ/bahçe kiralanmış ise kira sözleşme belgesinin bir örneği,
  • Fatura düzenleyen kişiye ait; Fidan/Fide Üretici Belgesi veya Tohumluk Bayii Belgesinin (Kamu kuruluşları hariç) bir örneği,
  • Patates Siğili Hastalığı görülen alanlarda ilave destekten yararlanmak için destek talep formu

Fidan Yetiştiriciliği Devlet Desteği Ödemeleri

Fidan yetiştiriciliği için alınacak olan destekleme ödemeleri için gerekli finansman Tarım Bakanlığının ilgili bütçesinden karşılanır. Bankaya hizmet karşılığı olarak %0,2 komisyon ödenir. Ödemeye esas cetveller, onaylı ödeme icmallerine göre Bakanlık tarafından hazırlanarak bankaya gönderilir. Ödemeler ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.

Çiftçi TV tarafından hazırlanan fidan yetiştirme dersi için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz. Meyve bahçelerine devlet tarafından destek verilmektedir.

Fidan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İlk olarak fidan yetiştiriciliği yapılan alanın toprağı hazırlanmalıdır. Toprak gübrelenmeli ve daha sonra sürülmelidir. Sulama da yapıldıktan sonra çukurlar hazırlanmalıdır. Bu çukurların en olarak geniş açılması gerekmektedir. Daha sonra içlerine fidanlar yerleştirilmelidir. Bu konu ile ilgili bilgi almak için internet üzerinde bulunan videoları inceleyebilir ve yazılı kaynaklardan bilgi alabilirsiniz. Hatta fidan yetiştiriciliği ile ilgili üniversitelerde 2 yıllık bir program da bulunmaktadır.

Devlet Tarafından Verilen Diğer Tarımsal Destekler

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal destekleme ödemeleri devam etmektedir. Yukarıda saydığımız kalemler dışında bazı ürünlerin yetiştirilmesi durumunda mazot ve gübre desteği verilmektedir. Nadasa bırakılacak olan arazilerde 8 TL mazot desteği verilmektedir. En fazla mazot desteği verilen ürün pamuk ve çeltiktir. Aşağıdaki tabloda gösterilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale 8 TL ve diğer ürünlere, 4′ er TL gübre desteği verilmektedir. Yulaf, tritikale, arpa, buğday ve çavdar gibi ürünlere 19 TL, kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi ürünlere 22 TL, aspir, çay, fındık gibi ürünlere 17 TL mazot desteği verilecektir.

Meyve bahçesi, fidan ve fide yetiştiriciliği konularında ayrıca yukarıda sıraladığımız tarımsal ürünler için de devlet tarafından verilen desteklerden faydalanabilirsiniz. Bu desteklemeler 2020 yılında da verilmeye devam edecek.

Yorumlar
Yorum yaz